Категории

Різновиди з'єднання дерев'яних конструкцій

20.03.2017

Кріплення вузлів дерев'яної конструкції.

У нинішніх економічних умовах будівництво дерев'яних каркасних будинків набирає обертів завдяки своїм плюсам: високим темпам будівництва, меншим витратам на матеріали та відмінними сейсмостійкими характеристиками.

Але коли справа доходить до прийняття рішення про закупівлю деревини та кріпильних елементів, основним параметром вибору є відношення надійності готової конструкції до фінансових та тимчасових витрат.

Спробуємо розібратися який метод вибрати для кріплення дерев'яних конструкцій.

Розглянемо найпопулярніші:
1. Традиційний (вирубування пазів, встановлення в шип і т.д.);
2. Зубчасті пластини;
3. Перфороване кріплення.

1. Традиційний метод передбачає використання таких інструментів: молотка, сокири, пилки, стамесок тощо; та кріплення: цвяхів, скоб, клинів та шипів та встановлення елементів конструкції із зарубкою пазів у брусі. Правильно зробити пази для кріплення – завдання складне, що потребує професіоналізму та чималих знань про структуру деревини. Якщо ж при підготовці пазів допущена помилка, наприклад, некоректна відстань від краю, то виправити її не можна. Застосування традиційної технології каркасного будівництва також передбачає збільшення витрат на дерев'яний брус, тому що у всіх вузлах балки повинні або перекривати один одного, або заходити шипом в паз. Як відомо, пази зменшують товщину бруса, що несе, і знижують несучу здатність вузлів дерев'яної конструкції, тому, такі вузли часто є слабкими місцями після тривалого терміну експлуатації.

2. МЗП - металеві зубчасті пластини, виготовлені зі сталі товщиною 0,8 або 1мм з довгою зубів 8мм. МЗП запресовуються за допомогою спеціального обладнання - гідропреса, у вузли дерев'яних ферм, що знаходяться в одній горизонтальній площині, і забезпечують надійне з'єднання окремих дерев'яних елементів в єдину цілу конструкцію. Між двома зубчастими пластинами поміщають під потрібним кутом дерев'яні балки і спресовують під тиском 10-20тон.

Можна обійтися без спеціального преса. Для цього МЗП встановлюється на поверхню конструкції з брусів або дощок шипами вниз, і за допомогою дерев'яного бруска або сталевої плити, з габаритними розмірами, що відповідають розміру МЗП, вбивається в бруси або дошки, що з'єднуються, використовуючи кувалду, на всю висоту шипа по всій поверхні. Проте, цей метод монтажу менш ефективний, ніж спресування.

Недоліком застосування МЗП є необхідність мати великий вільний простір для розкладки всієї конструкції стіни або крокв на столах однакової висоти для подальшого спресування. Тому технологія використання МЗП більше застосовується у промислових умовах, де складання готових частин конструкції проводиться в цехах з підйомними механізмами, пресами та іншим обладнанням. Після доставки готових елементів каркасного будинку на об'єкт виникає потреба зібрати його, навіщо вам доведеться застосувати підйомну спецтехніку.

3. Перфорований кріплення - сталеві оцинковані куточки, пластини та кронштейни різної товщини та конфігурації. Виготовляються відповідно до стандартних розмірів дерев'яних брусів.

Для кріплення за допомогою перфорованого кріплення необхідні оцинковані шурупи або кільцеві цвяхи, шуруповерт або молоток.
Складання конструкції можна проводити, як частинами, так і послідовно - крок за кроком. Не потрібно попереднє врізання, або вирубування пазів, для встановлення з'єднувачів на елементи дерев'яної конструкції.
З'єднання в несучих елементах конструкції дозволяють робити проміжки до 4мм між балками, без втрати міцності. А у перегородках – там, де особливих навантажень не буде – зазори допускаються до 10мм.

Простота та гнучкість використання перфорованих з'єднувачів робить їх все популярнішими на будівельному ринку України. Подорожчання кошторису, за рахунок використання перфорованого кріплення, окупається закупівлею бруса меншої довжини, ніж при використанні традиційного методу кріплення в паз, тобто. немає необхідності перекривати одним брусом ширину іншого, а також швидкістю та простотою зведення дерев'яного каркаса.
Після тестування окремих конструктивних вузлів, скріплених перфорованими з'єднувачами, було виявлено, що під впливом критичних навантажень першою ламається дерев'яна балка, а саме місце кріплення залишається цілим. Однією з найважливіших переваг перфорованого кріплення є його
широке розмаїття видів тварин і розмірів, що дозволяє реалізувати найсміливіші творчі ідеї на етапі проектування.

Порівнявши методи і оцінивши свої можливості можна зробити висновок про те, який метод каркасного будівництва для вас доцільніший.

^ Наверх