Категории

Цвяхи чи шурупи?

18.03.2017

Коли перед нами стоїть вибір - чим прикручувати куточки, пластини та опори балки, використовувати дорогі анкерні цвяхи або дешевші універсальні шурупи, в першу чергу варто задуматися про об'єкт будівництва. Якщо це кроквяна система або несучі балки перекриття в житловому будинку, то не варто заощаджувати на кріпленні, а якщо сарай чи гараж – природно варто. Коли об'єкт відповідальний, а бюджет не дозволяє використовувати рифлені цвяхи, важливо розуміти, що використовуючи менш міцні шурупи, виникає потреба у закручуванні більшої кількості кріплення порівняно з цвяховим кріпленням. Довговічність та надійність дерев'яної конструкції безпосередньо залежить від міцності з'єднань та якості кріпильних елементів.

У чому полягає істотна різниця між йорженими кільцевими цвяхами і оцинкованими шурупами? Порівнюючи між собою стрижень анкерного цвяха діаметром 4,0мм і стрижень шурупа 4,5мм бачимо, що серцевина шурупа набагато тонше через наявність різьблення, що виступає на кілька міліметрів. Це говорить про меншу здатність шурупа, що несе, в порівнянні з анкерним цвяхом, яка проявиться при виникненні зрізуючого навантаження, і це потрібно враховувати при розрахунках проекту. Таке ж питання виникає і щодо навантажень на виривання з дерева. Найчастіше метал з якого виготовлений універсальний шуруп більш низької якості, ніж сертифікована сталь кільцевих цвяхів. А враховуючи той факт, що наші будівельники люблять закручувати шурупи перфораторами та дрилами, без регулювання моменту затягування, велика ймовірність злизування чи згортання головки шурупа, а також появи мікротріщин у тілі шурупа. Цвяхи цієї проблеми позбавлені та не вимагають іншого інструменту, крім молотка. Наявність зворотного кільцевого накатки на гладкому проміжку цвяха, запобігає його витягуванню і полегшує процес забивання, навіть у тверді породи деревини.

Таблиця навантажень на анкерні цвяхи:

Нагрузки на анкерные гвозди

Ще одним плюсом у бік використання цвяхів з перфорованим кріпленням є естетичний зовнішній вигляд плескатого капелюшка білого цинку на оцинкованому куточку або пластині, а не головка шурупа, що стирчить конусом. Анкерні цвяхи рекомендуються до використання зі з'єднувачами для дерева провідними американськими та європейськими будівельниками, а також вітчизняними професіоналами у сфері будівництва дерев'яних каркасних будинків та монтажними покрівельними компаніями. Є один недолік у анкерних цвяхів - це їх демонтаж. Витягнути цвях, довжиною 50мм і більше, дуже складно або зовсім неможливо і при необхідності зміни вузла доводиться вдаватися до допомоги кутової шліфувальної машини і зрізати капелюшки цвяхів. 

Сравните диаметр стержня

У будь-якому випадку, вирішувати чим прикріплювати перфороване кріплення - Вам, але дозвольте дати важливу пораду: не використовуйте для монтажу перфорованих з'єднувачів чорні саморізи фосфатовані для гіпсокартону і цвяхи інших типів.

^ Наверх