Категории

Компенсатори усадки (домкрати для дерева)

10.07.2017

У цій статті ми намагатимемося розібрати питання застосування компенсаторів усадки (або регулювальних домкратів) у дерев'яних будинках.
Регулировочный компенсатор усадки

Регулювальний домкрат - це сталева металева пластина, до якої приварена різьбова шпилька, в комплекті з гайкою і додаткова опорна сталева пластина з отвором посередині, яка одягається на шпильку таким чином, щоб гайка, що знаходиться під нею, при закручуванні, регулювала висоту. Щоб компенсатор тривалий час справно працював, усі його деталі мають бути оцинковані.

Усадкові домкрати, що встановлюються на вертикальних опорах-колоннах, давно увійшли в практику дерев'яного домобудування з тієї причини, що їх використання дозволяє зручно і просто підтримувати однаковий рівень виносів терас, балконів, альтанок, гаражів та інших дерев'яних прибудов, рівний усадці основної зробленої з колод або брус . Порушення рівня відбувається за рахунок усушки та ущільнення міжвінцевих утеплювачів та сезонних усадок клеєного бруса та колод у зрубі, по відношенню до вертикальних стовпів.

Регульовані опори також захищають підстави стовпів від вогкості і вологи, продовжуючи термін експлуатації всього будинку.

Монтаж:

Монтаж компенсатора

Нижня частина (основа) домкрата монтується клиновими анкерами до бетону фундаменту або шурупами до дерев'яної основи.

Ответная планка домкрата

У нижній частині дерев'яного стовпа, що встановлюється, по центру, просвердлюється отвір відповідного діаметра, всередину якого буде поміщатися різьбова шпилька.

Потім, до неї прикручується шурупами верхня пластина у відповідь регульованої опори, щоб можна було вертикально надягти стовп на різьбову шпильку і опорна планка спиралася на гайку.

установка регулировочного домкрата

Далі, за допомогою обертання верхньої гайки вгору-вниз по різьбовій шпильці, регулюється рівень дерев'яної колони. Також компенсатор можна змонтувати і у верхній частині стовпа, перевернувши його основою вгору, щоб шпилька поміщалася всередині стовпа.


Оцинкований компенсатор усадки з опорним майданчиком 100х140 мм та висотою 200 мм зі шпилькою М20 витримує навантаження приблизно до 2000 кг, а з пластинами 150х150мм та шпилькою М27 – близько 3,0т.

Регулювання:

При виборі розміру регульованої опори, в першу чергу, необхідно розуміти, на яку висоту може відбутися усадка стін дерев'яного будинку. Це залежить від матеріалу несучих стінок.

Таблица усадки дерева

регулировка домкрата усадочного

Тепер про терміни усадки. Вважається, що в зрубах вона максимальна в перший рік після будівництва будинку, а надалі її величиною можна знехтувати. Як показує практика, це не зовсім так – процес усадки будинку з деревини природної вологості може тривати до 5 років. Усадка будинків із клеєного бруса протікає швидше – протягом 6–12 місяців.

Першого місяця фахівці рекомендують контролювати усадку щотижня. У другий місяць – двічі і далі до року щомісяця. Якщо пропустити термін регулювання, то дерев'яну колону затискає і скручувати гайку стає дуже важко. Потім проводити контроль раз на рік. Має бути горизонталь на випусках. Тобто випуск має відпускатися рівномірно з будинком.

На що слід звернути увагу?

Горизонталь на выпусках

Уважно дивіться всі виноси, під якими встановлюєте гвинтові домкрати - винос повинен відпускатися рівномірно з будинком.
Варіантів розвитку два.
Спочатку спостерігається вигинання виносу вгору – скручуємо до горизонту. Якщо домкратів багато, то скручують їх у кілька прийомів по черзі. Якщо запізнилися з регулюванням домкратів – з'являється підвисання (щілина) у місці виходу виносу зі стіни, прибираємо щілину, анологічно скручуючи компенсатори до рівня. До певного моменту конструкція опускається прямо на очах. Далі, можуть діяти причини, що перешкоджають швидкій усадці (крокви затримуються на ковзних опорах, конструкція зависає на сусідніх стовпах і т.д.). Наберіться терпіння - конструкція повинна спуститися до потрібного рівня протягом деякого часу.

Важливо: не скручуйте гайку домкрата відразу повністю, неможливо вгадати, де і скільки може сісти.


Усадочные домкраты для деревянного дома

Що робити, якщо компенсаційний болт для усадки зовсім закручений? Чи можна якось укоротити стовп?
Можна, можливо. Поруч із компенсатором підпираємо ще одним стовпом, через гідравлічний домкрат, піддомкрачуємо, знімаємо та укорочуємо стовп, подовжуємо посадкове місце внизу стовпа під шпильку. Усі збираємо на місце.

^ Наверх