Категории

Монтаж ковзних кріплень крокв

22.02.2020

При зведенні дерев'яних будівель необхідно враховувати природне усадження, яке може деформувати конструкцію.

Усадка - процес зміни розмірів дерев'яних будівель через зниження вологості деревини, що триває протягом 1-3 років з моменту будівництва.
Процес усадки дерев'яних будинків йде особливо інтенсивно протягом перших кількох років експлуатації, за який будинок може стати нижчою від вихідної висоти, від 1% у разі профільованого бруса, до 7% при використанні оциліндрованої колоди.

Схема усадки бруса

В результаті усадки будівель з дерева в кроквяній системі відбувається послаблення місць кріплення, можливі значні перекоси.
Максимальну висоту має розташована під ковзаном стіна – значить, і її усадка є найбільшою.
Стіни, що слугують опорою для розташованих по краях будинку крокв, піддаються меншій усадці. З часом цей процес призводить до зміни кута нахилу даху.

Углы наклона при усадке

З цієї причини виникає необхідність враховувати дані геометричних змін при здійсненні кріплення крокв і забезпечення рухливості з'єднань.
Це означає, що потрібний елемент монтажу, що компенсує можливі зміни покрівельної конструкції.

Таким елементом є ковзна опора для крокв, що складається з двох частин: куточка зі скобою та пластини повзуна.

На нашому сайті вони представлені двох типів – відкриті та закриті.

Опора ковзна закритого типу монтується в нерозбірному вигляді, в якому поставляється на будівельний майданчик.
На довгій стороні куточка розташовується скоба-тримач з протягнутою в неї кріпильною планкою для встановлення на дерев'яну крокву.
Відкритий тип ковзного кріплення монтується на місці з окремих деталей: кутового елемента з відкритою скобою тримачем та кріпильної планки.

Основна функція ковзних опор - це кріплення кроквяних ніг до мауерлату під час будівництва зрубів або брусових будинків.
Крокви при використанні ковзної опори захищені від розпирання, провисання та критичного зміщення, а покрівлі в цілому не страшна усадка.
За допомогою таких кріплень крокви монтуються до опорних брусів, створюючи при цьому збалансовану систему рухомих та статичних елементів.
Можна використовувати цю монтажну схему і для інших місць кріплення в споруді, де передбачається усунення елементів відносно один одного при усадці конструкції.

Найбільшої уваги заслуговують нижні спирання на стіни, тому що під час усадки крокви не тільки змінюють кут нахилу, а й зміщуються щодо стіни.
Якщо зафіксувати крокви на мауерлаті жорстко, то висока ймовірність випирання несучих стін під час просідання покрівлі, а отже критичних порушень геометрії всієї дерев'яної конструкції.
Для крокв необхідно забезпечити можливість зміни кута нахилу та певного зсуву щодо стіни, при цьому витримуючи вітрові навантаження, що піднімають на покрівлю.

Порядок монтажу ковзної опори.

Скользячка под углом Скользячка прямоустановленная

У випадку, коли мауерлатом є оциліндрована колода, в ній робляться вибірки деревини, таким чином готуються майданчики під кутом нахилу крокв для їх рівномірного ковзання.
Ширина майданчика залежить від товщини вибраного кроквяного бруса.

У разі використання брусового матеріалу для стін, з несучої крокви бруса знімається кутова вибірка для забезпечення майданчика під куток ковзної опори. Або ж куточок встановлюється на пряму площину мауерлата, а пластина встановлюється паралельно крокви.
Далі проводиться установка кроквяних ніг. Спираються зверху на коник крокви закріплюються рухомо щодо один одного і укладаються на свої місця.
Перший метод.
З двох сторін кожної кроквяної балки встановлюють металеві пластини, що з'єднуються з іншою балкою через анкерні отвори на шпильках, болтах, гайках.
Другий спосіб.
Верхня частина кроквяної ноги зарізається з вибіркою 1/2 у площині і стягується з аналогічно підготовленою другою кроквою болтом і гайкою.
Таким чином забезпечується осьовий поворот верхньої частини крокв під час усадки.

Закрепление стропил у конька

Переходимо до монтажу ковзних опор.
Використовуйте лише оцинковані шурупи або анкерні цвяхи, щоб уникнути швидкого ремонту даху!
Кути встановлюються з обох боків крокв під кутом перпендикулярним до напрямку крокви, з використанням всіх отворів, на балку, що несе.
Плаваючі пластини протягнуті в скобу повинні бути встановлені паралельно сторонам кроквяної ноги, також заповнюючи всі отвори кріпленням.

Кроквяча нога, що має проміжні опори між мауерлатом і ковзаном, також повинна бути закріплена на них за допомогою ковзної опори.

При виконанні монтажу опора повинна розташовуватись таким чином, щоб запас її ходу на зсув виявився максимально можливим.
Тобто. необхідно чітко розуміти, в який бік у вас буде зміщення.
Якщо опорна стіна з бруса під коником найвища, то передбачається сповзання крокв у зовнішньому напрямку.
А при влаштуванні опори конькового бруса на стовпах або на іншу безсадкову систему, крокви рухатимуться всередину, залишаючись нерухомими на коньку і опускаючись на стінах з бруса.

Сподіваюся, наш матеріал допоміг Вам!
Пишіть нам, про що Ви хотіли б дізнатися зі світу кріпильних виробів для дерева в наступній статті!

info@plastina.com.ua

^ Наверх